PLCnext Technology bestuurt intelligente buswisselstrook
De Zweedse gemeente Gävle kon de bezoekers van evenementen en sportwedstrijden in de stad nog nauwelijks aan. De oplossing werd gevonden in een buswisselstrook, waarmee de verkeersdruk beheersbaar is gemaakt met behulp van de PLCnext Technology.
De intelligente en dynamische buswisselstrook is bedacht en geleverd door een consortium met het Nederlandse Technolution. De besturing voor deze oplossing is gerealiseerd op basis van de PLCnext Technology en Nederlandse technologieën DVM-Exchange en MobiMaestro.
Automatisch bepalen wanneer de buswisselstrook open moet
De intelligente buswisselstrook in Gävle zorgt dat het verkeer op piekmomenten automatisch wordt gemanaged. Dit voorkomt opstoppingen en vertraging bij evenementen en sportwedstrijden. Het unieke van het systeem is dat de buswisselstrook wordt gecreëerd op basis van de bestaande infrastructuur, tijdelijk wordt 1 rijstrook onttrokken van het verkeer en alleen toegankelijk gemaakt voor bussen.
Danny Vroemen, is sr business developer bij Technolution Move en houdt zich bezig met de internationale ontwikkeling op het gebied van mobiliteit. Hij legt uit hoe het systeem in Zweden werkt. “Onze verkeersmanagement suite MobiMaestro regelt de automatische centrale bediening. Op basis van de aankomsttijden van de bussen, bepaalt het systeem vervolgens wanneer de wisselstrook open moet voor bussen richting het evenement.”
DVM-Exchange is een open standaard voor de uitwisseling van verkeerskundige opdrachten en informatie tussen netwerkmanagementsystemen. Via dit protocol wordt een PLCnext Controller aangestuurd. Hierop is de intelligente besturingsapplicatie van de buswisselstrook geïmplementeerd. De PLCnext Controller bevraagt de lokale radar detectoren en stuurt vervolgens de Dynamische Route Informatie Panelen aan op basis van de informatie van MobiMaestro.
Bewuste keuze voor de PLCnext Technology
Technolution heeft hierbij bewust gekozen voor de PLCnext Technology. De op deze technologie gebaseerde nieuwe generatie industriële besturingen bieden veel meer openheid en flexibiliteit dan de klassieke PLC’s. De robuuste besturingen kunnen namelijk ook in andere programmeertalen worden geprogrammeerd dan alleen de klassieke PLC programmeertalen.
Omdat veel software engineers bij Technolution opgeleid zijn in hogere programmeertalen en daar ervaring mee hebben, kon de applicatie veel sneller worden gerealiseerd. Want ook bestaande software applicaties, zoals de in Java ontwikkelde DVM-Exchange-bibliotheek, konden eenvoudig worden hergebruikt op de PLCnext Controllers.
Safety-critical systeem
De veiligheid van de buswisselstrook moet altijd worden gegarandeerd – de oplossing is immers een safety-critical systeem. Normaliter wordt het systeem automatisch aangestuurd door MobiMaestro, waarbij de operator in de centrale via de interface een oogje in het zeil kan houden. Daarnaast kent het systeem ook een lokale modus waarbij het volledige systeem functioneert zonder connectie naar buiten. De bussen worden dan gedetecteerd door de radardetectoren en zodra de buswisselstrook is vrijgemaakt, kan de bus de strook gebruiken.
Mocht het systeem een probleem constateren, zoals bijvoorbeeld uitval van een sensor, dan zal de PLCnext Controller via scenario’s terugvallen op speciale regimes. Per scenario controleert de PLCnext Controller of de buswisselstrook nog veilig kan functioneren. Wanneer dit niet het geval is, wordt de buswisselstrook afgesloten en wordt de gebruikelijke verkeerssituatie hersteld. Uiteraard informeert het systeem dan ook direct de beheerder over de status van de busbaan. Zo wordt de veiligheid van de buswisselstrook continu gegarandeerd.
Dit smaakt naar meer
Inmiddels wordt de intelligente buswisselstrook naar volle tevredenheid gebruikt en heeft de gemeente Gävle zelfs plannen om het systeem uit te breiden. Ook Technolution is enthousiast over de PLCnext Technology. “De onbegrensde mogelijkheden die de PLCnext Technology biedt in combinatie met de uitstekende samenwerking met Phoenix Contact Nederland, smaakt naar meer” aldus Vroemen.
[Kader: Over Technolution]
Technolution begon in 1987 met vier ondernemende IT specialisten die geloofden dat software en elektronica veel meer mogelijkheden boden dan waar toen gebruik van werd gemaakt.
Inmiddels heeft het multidisciplinaire bedrijf meer dan 220 werknemers in binnen- en buitenland. Zij werken met passie voor technologie voor een breed spectrum van opdrachtgevers in de mobiliteit-, energie-, high-tech & big science-, industrie- en high-assurance-sector. Technolution helpt haar klanten bij het implementeren van oplossingen voor complexe technologische vraagstukken onder veeleisende omstandigheden.